CIRCULAR CONJUNTA – ACORD DE REGISTRE DE JORNADA: AVANCEM ENRERE

 

 

Dimarts, dia 17, es va ratificar a la Mesa Negociadora del Conveni Col·lectiu un acord per al registre de la jornada, que estableix el R. Decret Llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball.

Els sindicats signants, lluny de vetllar pels interessos de les persones treballadores, han fet un brindis al sol i el joc a la Patronal, tot malbaratant una gran oportunitat per acabar amb l’excés de jornada, facilitar la conciliació laboral i evitar els casos d’estrès o ansietat derivats de la pressió comercial, a la qual estan sent sotmeses diàriament, que les obliga a perllongar la jornada de treball.

Serà cada empleat i empleada qui haurà de registrar l’inici i l’acabament de la jornada i, a més, indicar la seva jornada efectiva de treball (concepte que no es defineix) descomptant el temps de descans que es pugui considerar interrupció del temps de treball.

Pretenen prendre’ns per ximples? La direcció pot controlar en tot moment el nostre temps de treball i sap quan estem treballant (amb l’ordinador, tauleta tàctil, smartphone, Virtaula, etc.). De fet, quan inicien un expedient sancionador, notifiquen a la persona implicada les consultes realitzades amb dates i horaris. I ara, en ple segle XXI, en l’era de la digitalització, ens volen fer creure que no poden portar un registre real de la nostra jornada.

El dret a la desconnexió digital, del qual parlaven i parlen els sindicats signants, ha quedat en una mera declaració de la seva existència, sense que hi hagi ni una sola paraula sobre el seu contingut i abast.

Finalment, un avís i dues preguntes. Les organitzacions signants, juntament amb la patronal del sector, han creat una nova falta amb què et poden imputar. Si un sindicat rep la comunicació de les hores i té proves de que estaves treballant en hores no declarades, hauràs comès una infracció perquè ells han signat que el marcatge forma part de les teves obligacions laborals, és a dir, el que la llei establia com a un deure de l’empresa és ara, gràcies a aquest acord, la teva obligació, amb les responsabilitats subsegüents.

I ara, les dues preguntes: Creus que aquest acord serà eficaç per reduir les prolongacions de jornada?  Penses que el sindicat al qual votares en les darreres eleccions sindicals té alguna eficàcia?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *