Prepotència

La Direcció ha presentat el Pla de Desvinculacions Voluntàries Incentivades d’enguany. El fet més greu és que ho ha fet unilateralment, sense acord laboral i trencant la negociació que s’havia iniciat. S’ofereix el 70% als nascuts l’any 1959 i, si sobra pressupost, el 67% als nascuts el 1960.

Aquesta prepotència no té precedents en una matèria de tant impacte com són les prejubilacions. A l’encetar les negociacions a finals de l’any passat, la FEC va explicar que la seva posició era recuperar el 80%, sabedors que en l’Acord de 19.07.2014, per raons excepcionals, es pactà un percentatge diferent (75%) al que s’havia aplicat sempre des de l’any 2003. Ja vàrem criticar amb contundència la suspensió per part de la Direcció d’una reunió que havia de tenir lloc el passat 29.12.16. El motiu va ser que la Direcció no tenia intenció de bellugar-se del 70% de la retribució bruta fixa. Era l’avantsala de l’episodi que avui denunciem.

La Direcció va camí d’apuntar-se una nova victòria, que caldrà sumar a les tantes altres aconseguides en els darrers anys. Guanyarà altre cop perquè els companys i companyes susceptibles de desvincular-se tenen por -sí hem dit por- a que les condicions futures siguin pitjors. Això a banda dels que esperen “amb candeletes” marxar de CaixaBank “cametes ajudeu-me”. Aquest fenomen, que valorem com a gravíssim, i que ja hem convidat un grapat de vegades a la Direcció perquè l’analitzi amb deteniment.

La imposició de la Direcció ha estat una jugada mestra que dinamita la cultura de negociació històrica i crea un greu precedent que dificultarà, encara més, possibles acords futurs.

Aquest 70% que s’ofereix és clarament una nova retallada a les perspectives legítimes de persones que han fet gran aquesta entitat. Una retallada en un entorn on la Direcció i el Consell d’Administració s’apugen les seves retribucions, any rere any, sense aturador.

Però sembla que això de la prepotència és encomanadís. Sorprèn llegir a les circulars del sindicats majoritaris: “… davant de la negativa del SECPB de signar un acord en aquestes condicions…” o “Aquesta és la resposta a la negativa de CCOO de signar prejubilacions inferiors al 75%…”. Estaven ells sols a la taula negociadora? És clar que no! La negativa va ser unànime. Aquest sindicats, que avui diuen estar tan indignats, són els que han donat ales a la Direcció en les negociacions més importants dels darrers temps. Recordem que en l’Acord de 29.07.2016 ja van signar el 70%. Avui s’esquincen les vestidures… o potser només ho fan veure?

Des de la FEC fa molt temps que denunciem l’actuació, sovint massa dòcil, de les forces sindicals majoritàries: “D’aquella pols, vénen aquests fangs”

 

Comunicació FEC

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *