Isidre Fainé serà el president de Gas Natural

ÀLEX FONT MANTÉ / JÚLIA MANRESA – ARA – 12/09/2016 

Isidre Fainé rellevarà Salvador Gabarró al capdavant de Gas Natural aquest mateix mes, un cop certificada l’entrada d’un nou soci al capital de la gasista, la primera empresa catalana per facturació. Segons va avançar ‘El Periódico’ i van confirmar a l’ARA fonts del grup financer, La Caixa plantejarà el nomenament en la proper consell d’administració de Gas Natural, que se celebrarà el 21 de setembre, i res fa pensar que no sigui aprovat. Fonts del mercat ho donen per fet “en un 99,9%”, ja que La Caixa és qui tradicionalment ha tingut el dret a nomenar el president de la companyia, i així seguirà sent després de l’entrada de Global Infraestructure Partners (GIP) al capital de la gasista, amb un 20% del capital.

La Caixa i Repsol van acordar vendre ahir a GIP un 10% de Gas Natural cada una, de manera que el fons nord-americà acumula ara tantes accions com Repsol i queda molt a prop de La Caixa. En concret, Criteria (entitat participada íntegrament que La Caixa) es quedarà amb un 24% del capital, Repsol amb un 20% i GIP amb un altre 20%.

L’acord de venda, comunicat ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, estableix explícitament que La Caixa segueixi sent qui tria el president de Gas Natural, atès que segueix sent qui té més accions. El pacte també estableix que Repsol nomeni un vicepresident i GIP en triï un altre. Actualment, la companyia només té un vicepresident, que és el president de Repsol, Antoni Brufau. Fonts del sector van assegurar que GIP s’ha compromès a mantenir tant el pla estratègic de la companyia, presentat al maig, com a l’equip gestor, que lidera Rafael Villaseca com a conseller delegat. La presidència serà no executiva, tal com es recalca a l’acord signat entre Criteria, Repsol i GIP.

L’acord suposa el trencament explícit del pacte que han mantingut La Caixa i Repsol des de l’any 2000 per repartir-se el poder a Gas Natural com a principals accionistes de la companyia.

La sortida de Gabarró, de 80 anys, estava pràcticament anunciada per ell mateix. Al maig va dir que esperava plegar “més aviat que tard”, però que la seva sortida “depenia de Fainé”. El nomenament del banquer català com a nou president de Gas Natural, amb el qual s’havia especulat molt, suposa un nou canvi en el grup de participades de la galàxia La Caixa. Abans de l’estiu, Fainé va decidir abandonar la presidència de CaixaBank i quedar-se com a president de la Fundació Bancària La Caixa, que és la principal accionista del banc i d’empreses com Gas Natural (en aquest cas, a través de Criteria).

Una operació de 3.800 milions

La venda d’un 20% de Gas Natural (un 10% que corresponia a La Caixa i un percentatge idèntic que tenia Repsol) s’ha fet per 3.800 milions d’euros, equivalents a 19 euros per acció, 50 cèntims per sobre del valor que tenien al tancament de la sessió d’aquest dilluns. A més, el preu de venda està en la banda alta de la cotització de la companyia durant l’últim any, durant el qual el seu preu ha oscil·lat entre els 14,7 i els 20,5 euros. Durant els últims cinc anys, a més, Gas Natural s’ha passat la major part del temps per sota dels esmentats 19 euros.

El contracte signat ahir serveix per repartir els llocs del consell d’administració i d’altres càrrecs entre els tres principals accionistes però, a diferència, del pacte que mantenien fins ara La Caixa i Repsol, el nou acord estableix explícitament que no hi haurà una actuació concertada entre els tres principals accionistes, tant en el govern corporatiu de la societat com en el cas que la Gas Natural rebi una oferta de compra.

Segons el pacte, el consell d’administració de Gas Natural seguirà tenint 17 membres, dels quals GIPen nomenarà tres, igual que Repsol, mentre que La Caixa en tindrà quatre. A més, hi haurà sis consellers independents (un menys que ara, de manera que un dels actuals haurà de plegar). Repsol i La Caixa també hauran de cedir un dels seus consellers actuals per donar cabuda als de GIP.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *