Mutua Madrileña i Slim, nous Accionistes clau de CaixaBank

ALBERT VIDAL – ARA – 24/09/2016

CaixaBank ha vist com l’asseguradora Mutua Madrileña ha elevat la seva posició al 2,13% fins a convertir-se en el segon màxim accionista del banc que presideix Jordi Gual. CaixaBank va anunciar dijous que es venia un 9,9% de les seves pròpies accions per reforçar la seva solvència davant de l’opa al portuguès BPI, i Mutua Madrileña ha comprat prop de 280 dels 1.322 milions d’euros que va posar a la venda CaixaBank.

Aquesta operació ve acompanyada per la irrupció d’un altre accionista de referència, el magnat mexicà Carlos Slim. El seu banc, Inbursa, és propietari d’un 0,76% de CaixaBank després d’haver-ne comprat uns 100 milions en títols. Fonts financeres admeten, però, que és possible que Slim tingui una proporció més gran que aquest 0,76%.

En total, CaixaBank ja s’ha venut el 9,9% que va posar al mercat a un preu de 2,26 euros l’acció, fet que suposa un descompte del 3,67% respecte de la seva cotització actual.

Vells coneguts

Tant Mutua Madrileña com Inbursa són vells coneguts del gegant financer català. L’asseguradora i el banc ja tenien negocis en comú, després que el 2011 Mutua comprés el 50% de SegurCaixa Adeslas. Aquesta empresa va superar els 3.000 milions en ingressos i va aportar al benefici consolidat del Grupo Mutua més de 94 milions. Es dóna la circumstància, a més, que Ignacio Garralda, president de l’asseguradora, és una persona pròxima a Isidre Fainé, expresident de CaixaBank i actual president de la Fundació Bancària La Caixa.

L’asseguradora afirmava ahir en un comunicat que, al marge del potencial de revalorització de l’acció a mitjà i llarg termini del banc, la inversió es fonamenta en l’alta rendibilitat que dóna el banc en dividends, que calcula en el 6%, i que li aportarà uns guanys anuals de prop de 16 milions d’euros. Segons Mutua Madrileña, que tenia a finals del primer semestre d’aquest any uns actius de 6.946 milions, l’operació que han fet és “una inversió a llarg termini i una oportunitat atractiva”.

Pel que fa a Inbursa i Slim, també han tingut una llarga relació amb el grup La Caixa. CaixaBank havia sigut accionista d’Inbursa fins al desembre de l’any passat, quan va vendre la participació que hi tenia, del 9,01%, a la seva matriu, Criteria.

Carlos Slim, que ahir constava al rànquing de Forbes com la quarta persona més rica del món, ha sigut en el passat conseller de CaixaBank i Criteria, i actualment és patró de la Fundació Bancària La Caixa, l’òrgan que controla el grup català com a propietària al 100% de Criteria.

Goirigolzarri i l’eficiència

Per la seva banda, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va manifestar ahir que veu “molt sensat” que el Banc Central Europeu insisteixi “en la necessitat que els sistemes bancaris siguin cada vegada més eficients”.

Goirigolzarri responia així per comentar les paraules del president del BCE, Mario Draghi, en el sentit que a Europa hi ha massa bancs. “No és el primer cop que parla de la concentració del sistema financer i jo crec que parla en general, a nivell europeu”.

Per a Goirigolzarri, Draghi “ve a dir que en determinats països un procés de consolidació seria positiu perquè hi ha un nombre excessiu de bancs i un procés de concentració generaria més eficiència en el sistema bancari”.

L’eficiència, en efecte, segueix sent una de les obsessions d’un sector molt afectat per uns tipus d’interès en mínims històrics i per la ressaca de l’era del totxo. Ahir mateix, els bancs espanyols de l’Íbex-35 completaven una nova jornada negra: eren els sis valors que queien més al selectiu espanyol. El Sabadell va perdre un 4,15%; CaixaBank, un 3,75%; Bankinter, un 3,26%; el Santander, un 3,25%; Bankia, un 3,14%, i el Popular, un 2,70%. Tots els bancs acumulen pèrdues en el seu preu de l’acció en aquest 2016.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *