La borsa passa factura a Criteria, que guanya un 32% menys el primer semestre

X.G. – ARA – 4/08/2016

El 2016 està sent dolent a la borsa espanyola. I Criteria, el hòlding propietat al 100% de la Fundació Bancària La Caixa i vehicle de les participacions a CaixaBank i altres entitats financeres com el BEA i Inbursa, així com en empreses com Abertis, Cellnex, Suez i Gas Natural, en pateix les conseqüències. Durant el primer semestre de l’any Criteria va obtenir un benefici net de 573 milions d’euros, una xifra que suposa un 32% menys que en el mateix període de l’any anterior, segons va informar ahir la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

De fet, el valor de mercat de les participacions cotitzades de Criteria ha disminuït en un 15,4% en aquest primer semestre, que ha estat marcat per la inestabilitat dels mercats internacionals, amb caigudes importants de les cotitzacions com la que va provocar el Brexit i, en l’àmbit sectorial, l’acusat càstig que ha patit el sector bancari per la prolongació de les expectatives de tipus d’interès baixos i els dubtes sobre la solvència de la banca italiana, que s’ha agreujat durant els primers dies d’agost. L’impacte també s’ha notat a la cotització de CaixaBank, que ha tingut una evolució negativa del 38,8% en la seva cotització, en línia amb la resta de bancs de l’eurozona, mentre que les principals participacions industrials s’han comportat de manera més favorable, atès que la cotització de Gas Natural Fenosa ha disminuït un 4% i la d’Abertis un 8,4%.

Per segments de negoci, el bancari va aportar a Criteria fins al juny 378 milions d’euros, un 10,6% menys que en el mateix període de l’any anterior, mentre que el resultat de la cartera industrial i de serveis es va situar en 351 milions d’euros, el 41,4% menys que el primer semestre de l’any passat. La gestió d’actius immobiliaris, que correspon bàsicament a l’activitat desenvolupada directament per Criteria i a través de Servihabitat, va suposar unes pèrdues de 70 milions d’euros.

Segons la documentació presentada ahir per Criteria a la CNMV, la participació que tenia de CaixaBank el 30 de juny s’havia reduït ja al 46,91%, quan al tancament del 2015 era del 56,76%.

Desinversió forçada

De fet, Criteria recordava ahir que el 2015 va ser inclosa al perímetre de supervisió prudencial del Banc Central Europeu, en ser considerada una societat financera mixta i matriu d’un conglomerat financer. Per evitar els requeriments de capital que això li suposava, la Fundació Bancària La Caixa va anunciar recentment que situarà per sota del 40% la participació a CaixaBank, cosa que blindaria el seu patrimoni com a fundació en cas d’una eventual fallida. CaixaBank va informar al maig que aquesta desinversió estarà feta abans que s’acabi el 2017.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *