Les hores extres no remunerades equivalen a 156.000 noves feines.

EUROPA PRESS Madrid – ARA – 

Els treballadors espanyols fan fins a 3,5 milions d’hores extres no remunerades, fet que suposa un 56% del total d’hores extraordinàries comptabilitzades, segons un informe publicat aquest dimarts per CCOO. El sindicat calcula que sense aquestes hores extres es podrien crear fins a 156.000 llocs de feina.

Segons CCOO, el sector serveis és on hi ha més concentració pel que fa a les hores extres no remunerades, ja que és una indústria amb menys presència sindical en comparació amb la indústria, l’energia o la construcció. En concret, en els serveis el 2008 no es pagaven el 47% de les hores extraordinàries, un percentatge que es va disparar al 60% el 2015.

L’anàlisi mostra que les hores extres han disminuït des de l’inici de la crisi, però la major part no es paguen, de manera que la reducció s’ha concentrat gairebé exclusivament en les remunerades. L’economista i responsable de l’estudi, Luis Zarapuz, explica que “l’evolució de les hores extres no pagades mostra un augment de l’explotació laboral durant la crisi que s’ha consolidat durant l’inici de la recuperació econòmica”.

Els contractes indefinits, on es treballen més hores sense cobrar

El sindicat denuncia que aquesta pràctica perjudica tant l’empleat, que treballa gratis, com la resta d’assalariats, ja que suposa ingressar menys diners a la Seguretat Social. CCOO avisa que aquest tipus d’actuació il·legal no només afecta els contractes temporals o a temps parcial, sinó que les hores extres no pagades es concentren sobretot en els llocs de feina indefinits i amb jornada a temps complet.

L’estudi dibuixa un perfil de l’assalariat que acostuma a treballar més hores sense cobrar:principalment homes, treballadors d’empreses privades del sector serveis, amb contracte indefinit, jornada a temps complet i que realitzen tasques de tècnic o directiu. “Un perfil majoritari que no es correspon amb el que s’associa tradicionalment a la precarietat laboral”, apunta Zarapuz.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *