CaixaBank retallarà la plantilla en 1.119 treballadors

ALBERT VIDAL – ARA – 06/08/2016 

Fa vuit dies, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, va presentar els resultats del primer semestre i va respondre a una pregunta explícita: ¿CaixaBank descarta retallades dràstiques de personal? La seva resposta, inusitadament llarga, va ser negativa. “El camí que hem triat és el de no fer canvis dràstics, que no són positius i acostumen a indicar que hi ha hagut errors”, va afirmar, i va afegir que la xarxa de l’entitat és “absolutament clau” per a CaixaBank. El cert és que aquell mateix divendres, el 29 de juliol, l’entitat firmava amb els sindicats CCOO i SECPB un acord per retallar la plantilla en 1.119 treballadors, que suposen un 3,7% dels 30.000 empleats que té a tot Espanya.

Com és habitual en el sector i en la primera entitat catalana, líder a Espanya en banca minorista, la reducció de plantilla es portarà a terme mitjançant baixes incentivades. El gruix dels afectats es troba en zones on CaixaBank ha fet adquisicions de bancs durant la crisi, motiu pel qual hi ha duplicitats. Així, segons Europa Press, les comunitats més afectades seran Madrid, on se suprimiran 361 llocs de feina, i Sevilla (244), unes zones on la presència de Barclays i Banca Cívica -absorbides pel banc presidit ara per Jordi Gual- era forta. Per darrere hi ha el País Valencià (87) i Navarra (74). L’entitat no va confirmar aquestes dades a l’agència.

CaixaBank va explicar ahir que es tractarà de mesures voluntàries en zones “puntuals” que inclouen recol·locacions en empreses del grup, excedències per a un període de tres anys, extincions de contracte a partir dels 55 anys amb retribució mensual fins als 63 anys i sortides incentivades. Els sindicats apunten que la recol·locació en altres empreses del grup ofereix fins a 305 llocs de feina, 250 a GDS Cusa, 50 a Consumer Finance i cinc a la Fundació Bancària La Caixa a Sevilla. Els treballadors que optin per la recol·locació rebran indemnitzacions de 35 dies per any treballat fins a un màxim de 24 mensualitats, cosa que equival a una xifra entre 10.000 i 20.000 euros).

Les baixes voluntàries seran retribuïdes amb 45 dies per any treballat amb un màxim de 36 mensualitats, a més d’una prima per antiguitat d’entre 25.000 i 60.000 euros.

Un context advers

Aquest nou retoc de la plantilla arriba en un moment en què CaixaBank veu caure els seus beneficis respecte a l’any passat pel context de tipus d’interès en mínims i la caiguda de la borsa. L’últim anunci de CaixaBank en aquest sentit es va produir a l’abril, quan va anunciar un ajust de 500 persones via prejubilacions i baixes incentivades.

L’entitat catalana no és l’única que segueix la via de l’ajust de plantilla per millorar la seva rendibilitat. El Popular ha anunciat recentment un ajust de 3.000 empleats, el Santander està treballant en un ERO per a 1.660 treballadors (el 5% de la seva plantilla), Banco Ceiss vol acomiadar un terç dels seus treballadors, i el portuguès Novo Banco, el 34% de la plantilla a Espanya, mentre Kutxabank impulsa també prejubilacions.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *