Rajoy confia en un atur del 16,6% el 2017

El govern espanyol va dibuixar ahir la seva corba de millora del mercat laboral. L’executiu confia que la creació d’ocupació continuarà sent la tònica general aquest any i el vinent i que l’atur anirà rebaixant-se fins a aconseguir una taxa del 16,6% a finals del 2017. Si s’assolís, seria la taxa de desocupació més baixa des de finals del 2008, abans que la recessió provoqués una pèrdua massiva de llocs de treball a Espanya. Per a aquest 2016 l’executiu va confiar en un descens de l’atur fins al 18,6% (el segon trimestre ha tancat en un 20% encara).

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va pronosticar ahir un increment de l’ocupació del 2,7% aquest any i del 2,2% el vinent. Això en termes d’Enquesta de Població Activa (EPA) equival a la creació de prop de 900.000 llocs de treball que situarien Espanya a tocar dels 19 milions de persones ocupades a finals del 2017. Malgrat la bona notícia que suposaria que el mercat de treball es redrecés, els ritmes de creixement de l’ocupació serien en tots dos casos inferiors al creixement que s’espera del PIB.

En paral·lel, la previsió de l’executiu espanyol passa per una reducció de vora un milió d’aturats en el mateix període. Això voldria dir que la desocupació cauria per sota de la barrera dels quatre milions de persones (3,7 milions d’aturats en total) per primer cop en nou anys.

El govern també va donar ahir les previsions amb què treballa d’evolució del PIB i va destacar el bon ritme d’aquest any. Durant la presentació del quadre macroeconòmic -el marc de referència per als pròxims pressupostos- De Guindos va ser més optimista de cara al 2016 però, en canvi, va augmentar la cautela de cara al 2017. L’executiu va elevar dues dècimes el creixement de l’economia fins al 2,9% el 2016 i va rebaixar un dècima, fins al 2,3%, l’augment del PIB l’any vinent.

Catalunya, a bon ritme

També l’economia catalana té bona salut. En el segon trimestre el creixement interanual del PIB va ser del 3,5% i aquest any es preveu que superi el 2,9%. El conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va lamentar que aquesta millora no es tradueixi en un augment proporcional dels ingressos de la Generalitat, cosa que va atribuir al mal finançament.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *