CaixaBank guanya 638 milions d’euros el primer semestre, un 9% menys

La ràtio de morositat de l’entitat cau fins al 7,3%, gairebé dos punts percentuals per sota de la mitjana del sector

CaixaBank ha guanyat 638 milions d’euros aquest primer semestre, cosa que suposa el9,9% menys que el mateix període de l’any passat. El resultat de CaixaBank continuallastrat pels impactes extraordinaris associats a la integració de Barclays. L’entitat presidida per Jordi Gual arriba a aquest resultat després d’unes dotacions per pèrdues per deteriorament d’actius de 912 milions d’euros, que baixen un 36,6% en relació amb l’any passat. La millora de l’escenari econòmic, que afavoreix la reducció de les dotacions per insolvències, també ajuda que la ràtio de morositat “acceleri” la seva correcció a la baixa i se situï en una taxa del 7,3%, cosa que la deixa gairebé dos punts per sota de la mitjana del sector.

El marge brut arriba fins als 4.049 milions d’euros, l’11,3% menys que l’any passat, tot i que hauria estat del -2,5% sense considerar els costos derivats de la integració de Barclays, els costos associats a l’acord laboral del primer semestre del 2015 i a les dotacions més baixes per insolvència, que han estat de 609 milions d’euros, el 56% menys que l’any passat. El marge brut obtingut en el segon trimestre si es compara amb el primer trimestre millora un 10,7%.

El marge d’interessos, que mesura l’activitat bancària, s’ha situat en el primer semestre en 2.041 milions d’euros, amb una caiguda del 10,1% en relació amb el mateix període de l’any passat.

Finalment, el marge d’explotació que obté en la primera part de l’any és de 2.047 milions d’euros, amb un increment del 3,9% que s’enfila fins al 22,7% més si es compara el segon trimestre amb el primer trimestre d’aquest any.

El crèdit manté la línia ascendent dels últims trimestres i al juny se situa en 208.486 milions d’euros, amb un increment de l’1%. La cartera sana de l’entitat augmenta l’1,6% en comparació amb el mateix període de l’any passat. Aquesta bona evolució del crèdit ve donada per una activitat de crèdit nou que en el segment de les hipoteques creix el 46% en el semestre, el consum que augmenta el 58% i el destinat a empresa que s’incrementa el 24%.

Gortázar diu que Gual “és el millor president” que podia tenir CaixaBank

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha assegurat en la roda de premsa de presentació dels resultats que el  nou president no executiu, Jordi Gual, és el “millor president” que l’entitat podria tenir després de la sortida d’ Isidre Fainé, per mantenir-se al capdavant de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria.

Segons ha dit, és un “canvi tranquil i modèlic”, i ha aprofitat per agrair a Fainé la tasca feta com a president. A més, ha assegurat que en les seves funcions no hi ha cap canvi entre tenir com a president Fainé o Gual, perquè tots dos són presidents “no executius”.

El primer executiu de l’entitat ha valorat també l’actualitat política espanyola i catalana. “Com és lògic, hem de deixar als governants que dialoguin i busquin acords, i millor d’hora que tard però no podem ser més que observadors”, va dir, respecte de les dificultats que està trobant Mariano Rajoy per ser investit president després de guanyar les eleccions.

Preguntat per la situació viscuda aquesta setmana al Parlament, amb la desobediència al Constitucional per obrir el full de ruta del procés constituent, Gortázar va reincidir en el missatge habitual de la primera entitat catalana: “ Cal diàleg i això només pot acabar en un acord beneficiós per a Catalunya i Espanya, un acord que respecti l’estabilitat jurídica, la cohesió social, i l’estabilitat institucional”.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *