L’economista en cap de CaixaBank avisa que la precarietat laboral resta creixement a l’economia

XAVIER GRAU – ARA – 13/12/2016 

La poca qualitat de l’ocupació fa disminuir la productivitat de les empreses i, com a conseqüència, resta competitivitat i potencial de creixement a l’economia catalana i espanyola. El nou economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, ha assenyalat aquest dimarts que les prioritats de l’economia espanyola són disminuir la taxa d’atur (que ha qualificat d'”escandalosament alta”) i millorar la qualitat de l’ocupació “per raons socials i perquè hi ha evidències que la qualitat de l’ocupació i la productivitat van agafades de la mà”.

L’informe mensual de CaixaBank Research de desembre, en el qual es presenten les previsions per al 2017, s’inclou un article sencer dedicat al tema, on es destaca que a Espanya la productivitat entre el 2000 i el 2014 ha caigut de mitjana un 0,7% anual, mentre que a Alemanya ha crescut un 0,5% en el mateix període.

Seguint amb la comparació es destaca que com més contractació temporal hi ha menys millora la productivitat. Això passa igual a Espanya que a Alemanya, amb la diferència que a Espanya la temporalitat és més alta en tots els sectors d’activitat, “el que porta a una pitjor evolució de la productivitat agregada”.

A més de la millora de la qualitat de l’ocupació, Fernández també ha advocat per una millora de salaris, però amb matisos. “Ha d’anar per barris”, ha dit, i ha indicat que “les empreses que es puguin permetre fer augments salarials, que en facin”. El motiu: “Si l’economia creix, s’ha d’acabar traslladant als salaris”.

Tot i aquestes afirmacions, Enric Fernández ha afirmat que la reforma laboral ha sigut un dels factors que ha ajudat a la millora de l’economia espanyola. “Les reformes que s’han fet tenen un efecte positiu, en particular la reforma laboral”, ha dit. L’informe situa la taxa d’atur mitjana l’any vinent a Espanya en el 18%, però el desembre del 2017 ja podria situar-se al voltant del 17,5%.

 

Desacceleració, però superant els màxims d’abans de la crisi

CaixaBank ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement del PIB espanyol, ja que per al 2016 calcula que l’economia millorarà el 3,3% (l’anterior previsió era del 3,1%), i per al 2017 l’augmenta del 2,4% al 2,6%. Així, l’any vinent l’economia espanyola superarà en PIB el moment més alt d’abans de la crisi.

Tot i la millora, la previsió és d’una lleugera desacceleració de l’economia, entre altres factors perquè desapareixen alguns dels vents de cua, com el baix preu del petroli o l’efecte dels estímuls fiscals.

Però el serveis d’estudis de CaixaBank deixa la porta oberta a la possibilitat que l’economia creixi per sobre de la previsió i arribi al 3% el 2017, si el preu del petroli de mitjana se situés molt per sota dels 60 dòlars o el dèficit acabés sent més favorable del previst.

Respecte al dèficit, CaixaBank creu que Espanya complirà aquesta any amb l’objectiu marcat per Brussel·les, però el tornarà a incomplir l’any vinent, ja que se situarà en el 3,4%, quan l’objectiu és del 3,1% del PIB.

L’informe també preveu una acceleració de l’augment dels preus de l’habitatge, ja que situa l’increment del 2016 en el 2% i preveu que pugi fins al 4% el 2017. No obstant, Fernández creu que s’ha de relativitzar, ja que es ve d’una caiguda molt forta i els preus encara estan més del 30% per sota que abans de la crisi i, a més, ha indicat, s’ha de relacionar també amb l’evolució de la renda familiar disponible, i en aquest sentit no augmenta l’esforç que han de fer les famílies per accedir a l’habitatge.

 

Trump aporta incertesa

Respecte a l’economia mundial, CaixaBank en preveu una millora, amb un creixement del 3,1% el 2016, que pujarà fins al 3,5% el 2017 pel millor comportament dels països emergents. L’economia dels Estats Units creixerà el 2,3% i la de la zona euro un 1,4%.

Enric Fernández dóna per descomptada la pujada de tipus d’interès als Estats Units aquesta mateixa setmana i, per a l’any 2017, preveu 3 pujades més de tipus per part de la Reserva Federal (FED), de 25 punts bàsics cadascuna. Per a Europa, Fernández ha indicat que el Banc Central Europeu té instruments per mitigar la pressió a l’alça dels tipus a llarg termini.

Segons CaixaBank Research, la incertesa de l’escenari macroeconòmic “ha augmentat després de la victòria de Donald Trump” a les eleccions presidencials dels Estats Units. No obstant, Fernández ha opinat que el nou president segurament “tindrà una orientació molt pragmàtica” i “no intentarà complir totes les promeses electorals”. Per exemple, ha indicat que “no serà molt agressiu” en el proteccionisme, malgrat que pugui apujar aranzels puntualment per a algun producte.

Malgrat que el Brexit fins ara no ha tingut l’impacte que es pensava en l’economia, les principals incerteses per a l’any que ve -al marge de les polítiques que pugui adoptar Trump- són la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i les eleccions a Alemanya i França.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *