ERO 2021: PRESENTACIÓ DEL PLA DE RECOL·LOCACIÓ EXTERNA

Amb aquesta cínica operació de màrqueting, tan sols es pretén maquillar el desmesurat nombre d’acomiadaments que volen dur a terme en el més gran ERO del segle XXI.

En la reunió celebrada aquest matí, l’última del període informal, la Direcció ha presentat les línies generals del pla de recol·locació externa (outplacement). Un pla que suscita més incògnites que les que aclara.

Pretenen demostrar un major compromís moral i humà cap al conjunt de l’Entitat, però tan sols es queda en un rentat d’imatge que busca reduir la conflictivitat, tractant de donar a entendre que no es desentenen completament del treballador afectat per l’acomiadament. Pretenen convèncer que un procés traumàtic pot acabar convertint-se en una oportunitat per a fer un salt laboral, per a redefinir el futur laboral dels afectats.

Els plans de recol·locació externa són una obligació legal per a les empreses quan l’acomiadament col·lectiu afecta a més de 50 treballadors. La finalitat és mantenir als treballadors en el mercat de treball el major temps possible, per a evitar-ne la seva exclusió.

L’ Entitat es compromet a aconseguir una ocupació estable al 100% dels empleats que abandonin el seu lloc de treball i vulguin reincorporar-se al mercat laboral. Malgrat això, no concreta ni el seu contingut ni la seva forma més enllà de les generalitats pròpies d’aquests plans.

S’està generant falses expectatives de recol·locació, doncs, en l’actual situació de crisi sanitària i econòmica, i alhora, amb la reestructuració que s’està duent a terme en el sector financer (amb forts ajustos de personal i tancaments d’oficines), serà molt complicat trobar feina per aquells/es que siguin acomiadats, tot i estant en disposició de canviar de sector d’activitat o de població de residència.

Lee Hecht Harrison (Adecco) serà la companyia contractada per a desenvolupar aquest programa de recol·locació.

Allò que la Direcció hauria de proposar és:

 • Ofertes de recol·locació en empreses del grup amb la fórmula d’excedència en empreses del grup.
 • Reubicació:
  • Increment de les places de suport.
  • Creació de figures de suport operatiu per a les oficines Store, Business i InTouch seguint el model dels centres d’empresa.
 •  

PROPOSTA UNITÀRIA DELS SINDICATS

Tots els sindicats #Junts, hem reiterat novament el nostre absolut rebuig als acomiadaments forçosos, a les mesures traumàtiques i a la retallada de les condicions laborals que pretén la Direcció, per la qual cosa sol·licitem:

 • Homologació de les condicions laborals de tota la plantilla integrada.
 • Retirada de l’art. 41, per negociar sense els condicionants de la norma legal.
 • Voluntarietat absoluta en les sortides, havent de quedar establert el nombre d’afectats en funció de el nombre de sol·licituds voluntàries rebudes.
 • Període d’execució de les desvinculacions de 3 anys.

De la mateixa manera, #Junts, hem presentat la nostra proposta d’indemnitzacions per a les sortides amb un termini d’execució de tres anys (fins al 2023 inclòs):

 • Grup A: Treballadors nascuts el 1969 i anteriors.

                    70% del total salari brut anual dels últims 12 mesos.

 • Grup B: Treballadors nascuts el 1970, 1971 i 1972.

                     El 65% del total salari brut anual dels últims 12 mesos.

 • Grup C: Resta de Treballadors.

                     50 dies del total salari brut per any de treball, amb un mínim de 36 mensualitats.

Pagament del Conveni Especial de la Seguretat Social, revaloritzable, fins a la data de jubilació per als grups A i B, a més d’aportació a el pla de pensions d’empleats i el manteniment de la pòlissa sanitària, així com de la resta de beneficis socials i condicions financeres .

Inici del Període Formal de Negociació

Darrera reunió del període informal de consultes establert a l’empara de la disposició addicional cinquena del Conveni Col·lectiu. La decisió de la Direcció de passar al període formal, deixa clara la seva falta de predisposició a buscar fórmules que permetin minimitzar l’impacte en el volum d’ocupació.

S’inicia per tant un període màxim de negociació de 30 dies naturals, segons fixa la llei, per arribar a un acord o per a l’aplicació unilateral per part de la Direcció. La propera reunió fixada per al proper dimarts dia 11, serà la primera del període formal.

#Acció5demaig

Com a continuació de les accions de mobilització i protesta, tots els sindicats #Junts, ens hem dirigit a la Fundació Bancària “la Caixa” i a el FROB en la seva condició de primer i segon accionistes de l’entitat, instant-los que s’involucrin activament per frenar aquest procés salvatge i injustificat, així com per a què votin en sentit contrari a les pujades salarials dels directius propostes a la propera Junta General d’Accionistes.

En els següents enllaços pots descarregar les cartes dirigides a:

El teu suport i participació en les accions i mobilitzacions és molt important perquè #Junts fem més pressió. Segueix atent a les properes accions conjuntes:

#Acció6deMaig

#Acció14deMaig

#Rebutgem acomiadaments forçosos #Rebutgem mesures traumàtiques #Rebutgem retallada en les condicions laborals #Rebutgem aquest maltractament a la plantilla #Exigim mesures voluntàries #Exigim respecte per tota la plantilla #Exigim homologació salarial de condicions laborals

#TotesSomCaixaBank      #TotsSomCaixaBank 

 
CCOO, SECB-ASIP, UGT, ACCAM, SATE-FÒRUM, CGT, SESFI, UOB, FEC, SIB, ACB, ELA-LAB

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *